Excitatie? Curiozitate? Sau ambele? 😀
Mi-ar placea sa cunosc raspunsul celor cateva mii de persoane care au citit povestea anterioara.
Acest raspuns, oricat de rasfatata ma cred sau o talentata cititoare in stele nu am sa-l aflu, decat poate de la prietenii apropiati, insa iti multumesc ca-mi esti alaturi. 🙂
Nici pe mine nu ma ocoleste curiozitatea si-mi vine a te intreba: iti traiesti dorintele sau poftele? – asa cum le denumeste Afrodita, zeita greaca a sexului. Dar ai sa citesti mai jos ca in acest fel sunt denumite pana si de antropologi celebrii.
Cred ca si asta este, in cele din urma, o intrebare retorica, dar m-as bucura enorm sa stiu ca ai devenit propriul duh din lampa fermecata care isi indeplineste dorintele sau poftele….amoroase. Lasa prejudecatile….it‘s a free world. 😉
„Serios, chiar iubesti o femeie?“ M-a intrebat o prietena. Cei apropiati au acces, nu numai la jurnalul meu facut public prin acest site, dar si la trairile private. Da, asa e, sunt avantajati….o latura a vietii pe care nu o putem controla. 😀
As fi putut sa-i dau un alt raspuns decat cel deja publicat?
In plus, am adaugat: “Provocarile sunt sarea si piperul oricarei existente, m-as plictisi teribil daca nu simt astfel. As putea iubi orice femeie….crezi ca ma pot dezice de natura androgina a inceputurilor noastre?“
Cunosti mitul sufletului pereche? Este o veche legenda greaca care leaga acest mit de cel al adroginului. Platon spunea ca Zeii au separat fiinta androgina in doua, barbat si femeie, si de atunci fiecare om isi cauta jumatatea originala cu care sa redevina fiinta divina. Toate acestea raman imprimate in ADN-ul nostru. Pe parcurs, prin evolutie si cunoastere adaugam diverse “imbunatatiri”. Subscriu modelului original si autentic.
Dar parca a ramas deschisa intrebarea prietenei mele: Totul? Te excita totul?
Iubesc simplitatea. Prin urmare ma excita simplitatea.
In ce gasesti simplitate? Intr-un zambet misterios ce te imbie incitant, o privire piezisa si aţaţatoare, un fund apetisant, coapse unduitoare care iti tulbura mintea, atingerea pielii ca o revarsare de dragoste, tandrete, recunostinta si sensibilitate, mirosul masculin ce-mi provoaca interiorul sa trepideze frenetic, sfarcuri ce strabat cu obraznicie tricoul, sopte fierbinti deocheate, chipul transfigurat de dorinta al iubitului, respiratia si gemetele care ma duc pe un taram atat de personal si intim, sarutari dulci ale buzelor catifelate si senzuale, imbratisari prin care simti eternitatea, patrunderi calde si umede datatoare de viata si extaz, acea chimie animalica care te poarta in lumea senzatiilor languroase ce le doresti a le explora cu pasiune, voluptate, statornicie.
Dar mai presus de orice ma excita abandonul. Intotdeauna gasesti in el poarta catre mister, aventura, pasiune, senzualitate, plenitudine indragostita, vesnicie. Gasesc a fi un fel de miza „one way ticket“. Uneori este suficienta o idee de nebunie, o umbra de anticipare, o soapta de dominare.
Si pentru ca este propriul jurnal pot face ce declaratii imi doresc, is o Blonda rasfatata. 😀 Obisnuiteste-te cu ideea!
S-ar putea sa te incite declaratia mea: iubesc barbatul pe care-l simt ca ma doreste cu adevarat, nu pentru ideea de sex, de a o “pune” ci pentru feminitatea pe care o inspir. Declar, chiar, ca am un fetis….a sti ca sunt la cheremul lui ma excita enorm.
Despre excitatie, propria-mi excitatie, as putea sa-ti scriu pagini intregi. Nu ma inhiba, ba dimpotriva….ma relaxeaza si ma….excita. 😉
Dar daca fac afirmatia ca ma excit in locuri publice doar cu un simplu flash al unei imagini cu iubitul meu, ce-mi trece electrizant si inconstient prin minte si corp? De fapt, la o analiza mai atenta si sincera, este un aparent inconstient, mai degraba il percep ca un constient al placerii, mentinut pentru endorfinele ce se revarsa in trup in momentul trairii lui. But I love it! Doar suntem un cumul de trairi, senzatii, dorinte, spirit ludic.
Pai bine, despre mine ti-as tot vorbi, dar iti promisesem data trecuta ca voi continua cu o alta poveste. Viata noastra este plina cu povesti: ale noastre, ale celor dragi noua sau a celor de la care ne inspiram pentru a ne cunoaste si intelege cat mai corect si frumos. Asa ca, intocmai ca pe celebra canapea a psihologului, te invit a te relaxa si incepe a te privi intr-o alta perspectiva.
Expertii spun ca ceea ce ne atrage sau ne face sa o luam la fuga, are la baza o acceptare sau o eschivare de ceva din trecut.
Un expert in psihiatrie sugereaza ca excitatia sexuala este ca o piesa de teatru a carei naratiune pare sincera si spontana datorita autenticitatii senzatiilor trupului. El vede acea excitatie a momentului erotic „ca pe o masa compacta, un micropunct de coduri formate din impulsuri, dorinte, protectii, falsificari, adevaruri evitate, precum si amintiri ale evenimentelor trecute, erotice si nonerotice, mergand inapoi, pana in copilarie. Cu alte cuvinte, daca analizezi excitatia sexuala, ia acel moment si desfasoara-l, intoarce-l pe toate partile, si vei afla ca in el se petrec, chiar in momentul acela, o multime de transferuri de date.“
Studiile sustin ca fiecare dintre noi are imprimat in el ceea ce un renumit sexolog a denumit pentru prima data o „harta a dragostei“.
Harta dragostei sustine ca ne indragostim de acea persoana a carei poveste de dragoste este exact sau asemanatoare cu a noastra, insa accentul cade nu pe istoria personala ci pe modul nostru personal de a privi dragostea.
Din momentul in care ne-am nascut, sunetele, mirosurile, gusturile, clipele cand ne simtim in siguranta sau amenintati, toate sunt hrana creierului nostru, devenind o retea care ne canalizeaza si ne delimiteaza dorintele.
In timp, ne creem conexiuni personalizate care sunt extrem de complexe si de nuantate. In copilarie „tachinarea sexuala, sporturile dure, masturbarea, sarutul, imbratisarille parintilor si imitarea comportamentului sexual al adultilor, sunt o o repetitie pentru trup si minte, lectii necesare creierului nostru pentru a ne pregati trupul pentru sex“.
„Propriul nostru creier va fi conectat la un labirint de stimuli si raspunsuri. Cand cineva care este in vizor se incalceste in firele noastre, efectele sunt imediate si profunde“.
Acea conexiune misterioasa, surprinzatoare, pe care o simtim uneori cu o persoana pe care abia am cunoscut-o – „Esti sigur ca nu ne-am mai intalnit?“ – se poate datora faptului ca in ochii mintii chiar ne-am intalnit. Imaginea idealizata a partenerului perfect conturata de firele invizibile din mintea noastra poate sa se potriveasca destul de bine cu persoana ai carei ochi, zambet sau ticuri ne par atat de cunoscute.
„La o scara mai mare, noi proiectam persoana pe care speram sa o intalnim asupra persoanei cu care suntem impreuna. Parte din excitatia inceputului unei relatii este exact aceasta proiectie asupra acelei persoane reale care sta in fata noastra – aceea ce speram noi ca persoana respectiva ar putea fi“.
Si mai este ceva ce ma incita, excita si fascineaza, dincolo de actul fizic in sine….sarutul.
Pentru mine a ma saruta cu iubitul meu este la fel de intim si intens ca si a face dragoste. Este calea catre sufletele noastre, un tumult de senzatii patimase si de intimitate magica.
Se pare ca apetitul nostru pentru sarut isi are radacinile in copilarie si in dragostea materna. Se stie ca mamele, cu ceva vreme in urma, isi hraneau copiii cu mancarea pe care o mestecau ele mai intai, asa cum fac pasarile.
Aceasta modalitate foarte intima de a hrani un copil, este mai mult decat o simpla hrana. „In anumite scrieri timpurii se afirma ca atunci cand doi oameni se saruta, ei fac schimb de suflete, ca schimbul de suflete se petrece intre limbile si gurile lor. Si astfel sarutul este mai mult decat o legatura plina de suflet, poate chiar mai mult decat un act sexual sau alte moduri de a fi impreuna. Un sarut te solicita destul de mult. Cred ca este nevoie de multe lucruri pentru ca o persoana sa sarute cu adevarat“.
Un studiu fascinant terminat in anul 2000 la o universitate din Londra, ne ofera un raspuns neasteptat la intrebarea veche de cand lumea „Ce se intampla cand ne indragostim?“. Cercetatorii au luat niste studenti care sustineau ca sunt indragostiti nebuneste si i-au bagat in tomograf, pentru a vedea ce puteau afla. Ceea ce cercetatorii au aflat a fost uimitor.
In primul rand, dragostea activeaza arii cu totul distincte ale creierului, fata de cele activate de starile emotionale puternice, cum ar fi frica si furia. De asemenea, ea activeaza mecanisme neuronale similare cu cele care genereaza euforia indusa de droguri. Deci, creierul celor foarte indragostiti nu arata ca cel al oamenilor care traiesc emotii puternice ci, mai degraba, ca al celor care se drogheaza. De fapt, intregul proces de indragostire traverseaza etapele asociate frecvent cu dependenta.
Nu ti se intampla sa te auzi spunand – „Parca sunt drogat/drogata!“?
Helen Fisher, antropolog si autoarea cartii „De ce iubim: natura si chimia dragostei romantice“, sprijina ideea ca partea din creier responsabila cu indragostirea este mult mai puternic inrudita cu instinctele primare, cum sunt setea si foamea, decat cu alte emotii. S-a descoperit ca diferitele stadii ale iubirii – pofta, dragostea romantica si cea pe termen lung – sunt fenomene neuronale si biochimice foarte clar delimitate. Dorinta si poftele sexuale sunt asociate cu testosteronul, dragostea cu dopamina si serotonina, iar atasamentul cu oxitocina.
Din perspectiva evolutionista asupra sexului a lui Fisher, aceste trei instincte au fost conectate in creierul nostru de milioane de ani de evolutie. Dorinta ii mana pe stramosi sa caute sex cu un partener mai mult sau mai putin asemanator din punct de vedere genetic, dragostea romantica ii forta sa isi concentreze atentia asupra unui singur individ incat sa nu-si iroseasca timp si energie alergand de colo-colo, iar atasamentul promova viata alaturi de un singur partener incat “sa ramana impreuna pana la adanci batraneti“.
Acum cred ca ai putea sa intelegi ( si nu am scris – accepti ) relatiile in paralel. 😀 Stiu, este un subiect delicat si merita toata atentia intr-un alt articol. Eu am trait asta, si nu incerc sa ma scuz dand „vina“ pe descoperirile antropologilor. Oricum sunt o femeie care actioneaza asa cum simte si relaxata pentru ce spune gura lumii….nobody’s perfect. Doar am gasit, citind aceste materiale, explicatiile pentru aceste trairi dincolo de ceea ce intuitia cladea in interior.
Poate dorinta induce dragoste? Helen Fisher crede ca „chimia dragostei romantice poate induce chimia dorintei sexuale, iar combustibilul dorintei sexuale poate aprinde combustibilul aventurii romantice“.
„Daca ai noroc aceasta magie se trasforma intr-o noua senzatie de siguranta, confort, calm si uniune cu partenrul tau“. Ea crede ca oxitocina si vasopresina – elementele chimice „ale cuibaririi“ – eliberate in timpul orgasmului, sunt implicate in aceasta etapa ulterioara a ceea ce se cheama dragostea sau atasamentul de cuplu.
Dar continuam povestea data viitoare.
Pana atunci….traieste-ti poftele, indragosteste-te, cuibareste-te langa barbatul/femeia pe care il/o iubesti! 🙂
Free your Mind, Body and Soul ! Dare to live beyond the limits !